page_banner6

Deler av en terrengsykkel

Terrengsyklerhar blitt mer og mer komplisert de siste årene.Terminologien kan bli forvirrende.Hva snakker folk om når de nevner dropper eller kassetter?La oss skjære gjennom noe av forvirringen og hjelpe deg å bli kjent med terrengsykkelen din.Her er en guide til alle delene av en terrengsykkel.

Parts of a montain bike

Ramme

 

I hjertet av dinTerrengsykkeler rammen.Det er dette som gjør sykkelen din til den den er.Alt annet er annonse på komponenter.De fleste rammer består av topprør, topprør, nedrør, kjedestag, setestag, bunnbrakett og drop outs.Det er noen unntak der en ramme vil ha færre rør, men de er ikke vanlige.Setestagene og kjedestagene i en sykkel med full fjæring er en del av de bakre fjæringskoblingene.

 

Det vanligste materialet for sykkelrammer i disse dager er stål, aluminium og karbonfiber.Det er også noen få sykkelrammer laget av titan.Karbon vil være lettest og stål vil være tyngst

 

Bunnbrakett

 

Bunnbraketten rommer lageret som støtter sveiven.Det finnes flere standarder for bunnbraketter som BB30, Square Taper, DUB, Pressfit og Threaded.Cranks vil kun fungere med kompatible bunnbraketter.Du må finne ut hva slags bunnbrakett du har før du prøver å kjøpe erstatning eller oppgradere krankene.

 

Drop Outs

 

Drop Outs er der bakhjulet festes.De vil enten være satt opp for en gjennomgående aksel for å tre inn i dem eller et spor hvor en hurtigutløseraksel kan gli opp i.

 

Hoderørsvinkel eller slakk geometri

 

Det er mye omtale i disse dager om at en sykkel er "slakkere" eller har "mer aggressiv geometri".Dette refererer til hoderørsvinkelen til sykkelen.En sykkel med "slakkere" geometri har en slakere hoderørvinkel.Dette gjør sykkelen mer stabil i høyere hastigheter.Den gjør er mindre smidig i virkelig trange enkeltspor.Se diagrammet nedenfor.

 

Fjærende gaffel foran

 

De fleste terrengsykler har en frontfjæringsgaffel.Fjærgafler kan ha vandring som varierer fra 100 mm til 160 mm.Langrennssykler vil bruke mindre reiser.Downhill-sykler vil bruke så mye reise som de kan få.Fjærende gafler jevner ut terrenget og lar deg ha mer kontroll.Noen terrengsykler, som fettsykler, har tradisjonelle stive gafler.Fat Bikes med virkelig brede dekk har nok pute i dekkene til at frontfjæring ikke er så nødvendig.
Forgafler med fjæring kan ha mange forskjellige fjær- og demperoppsett.Det er virkelig rimelige gafler som bare er en mekanisk fjær.De fleste terrengsykler i middels til høye ende vil ha luftfjærer med dempere.De kan også ha en lockout som hindrer fjæringen i å reise.Dette er nyttig for å klatre eller sykle på glatte overflater der fjæring ikke er nødvendig.

 

Fjæring bak

 

Mange terrengsykler har full fjæring eller bakfjæring.Dette betyr at de har et leddsystem i setet og kjedestag og en støtdemper bak.Reisen kan variere fra 100 mm til 160 mm på samme måte som forgaffelen foran.Leddverket kan være en enkel enkelt pivot eller en 4 bar kobling på mer sofistikerte systemer.

 

Støtdemper bak

 

Støtdempere bak kan være veldig enkle mekaniske fjærer eller mer kompliserte.De fleste har luftfjærer med en viss demping.Den bakre fjæringen blir belastet for hvert pedalslag.Et udempet bakdemper vil være svært dårlig for klatring og vil føles som å sykle på en pogo-pinne.Bakfjæring kan ha sperringer som ligner på fjæring foran.

 

Sykkelhjul

 

Hjulene på sykkelen din er det som gjør den til enTerrengsykkel.Hjul er laget av nav, eiker, felger og dekk.De fleste terrengsykler har i disse dager skivebremser og rotoren er også festet til navet.Hjul kan variere fra billige fabrikkhjul til spesialtilpassede karbonfiberhjul av høy kvalitet.

 

Huber

 

Navene er i midten av hjulene.De huser aksler og lagre.Hjulleikene festes til navene.Bremserotorene festes også til navene.

 

Skivebremser rotorer

 

Mest moderneterrengsyklerhar skivebremser.Disse bruker kalipere og rotorer.Rotoren monteres til navene.De festes med enten et 6-boltsmønster eller et clincher-feste.Det er noen få vanlige rotorstørrelser.160mm, 180mm og 203m.
Quick Release eller Thru-Axle

 

Terrengsykkelhjul er festet til rammen og gaffelen med enten en hurtigkoblingsaksel eller en gjennomboltaksel.Hurtigkoblingsaksler har en frigjøringsspak som spenner akselen fast.Gjennomgående aksler har en gjenget aksel med en spak som du strammer dem med.Begge ser like ut fra en rask titt.

 

Felger

 

Felger er den ytre delen av hjulet som dekkene også monterer.De fleste terrengsykkelfelger er laget av aluminium eller karbonfiber.Felger kan ha forskjellig bredde avhengig av bruken.

 

Eiker

 

Eiker kobler navene til felgene.32 eikers hjul er de vanligste.Det er noen 28 eiker hjul også.

 

Brystvorter

 

Nipler kobler eikene til felgene.Eiker tres inn i brystvortene.Eikerspenningen justeres ved å vri på brystvortene.Eikerspenningen brukes til å sanne eller fjerne slingring fra hjulene.

 

Ventilspindel

 

Du vil ha en ventilstamme på hvert hjul for å pumpe opp eller tømme dekk.Du vil enten ha Presta ventiler (mellom til høy rekkevidde sykkel) eller Schrader ventiler (lave sykkel).

 

Dekk

 

Dekk er montert på felgene.Terrengsykkeldekk kommer i mange varianter og bredder.Dekk kan designes for langrenn eller utforkjøring eller hvor som helst i mellom.Dekk gjør en stor forskjell i hvordan sykkelen din håndterer.Det er lurt å finne ut hva de mest populære dekkene er for løypene i ditt område.

 

Drivlinje

 

Drivlinjen på sykkelen din er hvordan du får beinkraften til hjulene.1x drivlinjer med kun en enkelt kjedering foran er de vanligste på middels til høye terrengsykler.De er raskt i ferd med å bli standarden på billigere sykler også.

 

Veiv

Krankene overfører kraft fra pedalene til krankdrevet.De går gjennom bunnbraketten nederst på rammen din.Bunnbraketten inneholder lagrene som støtter veivbelastningene.Veiv kan være laget av aluminium, stål, karbonfiber eller titan.Aluminium eller stål er de vanligste.


Innleggstid: 25. januar 2022